2013. február 21., csütörtök

Bonsai tél, bonsai tavasz, kezdődhet a kiteleltetés?

BONSAI TAVASZ LIVE!


Még nincs egészen itt az ideje, de lassan érdemes készülődni a bonsaiok kiteleltetésére és a tavaszi bonsai munkálatokra. Ha a bonsaiok pihenő időszakáról van szó, többnyire csak a teleltetésre való felkészülésről és magáról a teleltetésről esik szó, pedig érdemes némi figyelmet szentelni a kiteleltetésnek is.

Lehet kérdés a kiteleltetéssel kapcsolatban? 
Kinek-kinek más-más mértékben, de biztosan lehetnek megválaszolatlan kérdései. Ezekre a kérdésekre érdemes keresni a válaszokat, mert abból mindig születik valami érdekes.


A tavasz előlege...

A tavasz előlege a rügyek indulásával és a korai virágzású bonsaiokkal kezdődik. Ezek után rövid szünetet követően, nincs is időnk észrevenni és eljön az igazi tavasz. A bonsaiosoknak a tavasz egy igazán aktív és eseménydús időszak. A bonsai átültetések, bonsai alakítások, virágba boruló bonsaiok, bonsai kiállítások és találkozók idénye ez. Újra felélednek a bonsaikertek, fémesen csattognak a bonsai szerszámok és egy újabb nyár készül eljönni, mellyel egy évet tovább nemesbedik minden bonsai fánkkal eltöltött percünk.


2013. február 13., szerda

3PONT! Valentin-napi Országos Kisállat- és Növény ...

A több mint... éves múltra visszatekintő, méltán nagyhírű... idén is a .............ban rendezik meg. Mi is ott leszünk ...áinkkal, ...áinkkal és természetesen elmaradhatatlan ...ainkkal! Várunk Titeket is ... szeretettel, találkozzunk itt is!




2013. február 4., hétfő

Írd és mondd, avagy orchideák nevének helyes kiejtése "G"

Az orchidea nevek kiejtésével foglalkozunk még mindig. Mai napon a "G" betűs orchideáknál tartunk.
Ha bővebben szeretnétek a témában tájékozódni, katt az orchidea nevekre.






2013. február 2., szombat

Akadama akció és vagy frakcioná...

Akadama akció és frakcionáltság; bonsai föld, talaj, vagy agyag?

Akadama mint bonsai föld. Igaz is meg nem is. Föld, de nem talaj? Vagy agyag de nem föld? Bonsai föld (?) Talaj, de nem agyag, vagy föld mint inkább talaj, vagy bonsai föld talaj akadama az agyag... akarom mondani az akadama? Ami biztos, hogy az akadamát biztosan hívhatjuk bonsai ültető közegnek.
Alkalmas a modern bonsai ültető közeg keverékekhez, de alkalmas tisztán használva bonsait (is) ültetni, légbujtani, dugványozni, magvetni, sőt ketoval keverve kiváló segédeszköz lapra, kuramára ültetéshez.


Az akadama akciózott kiszerelései tovább gazdagítják eme bonsai ültető közegben rejlő lehetőségeket. A szemcsenagyság akciói, vagy frakciói, az akadama frakcionáltsága lehetővé teszi a különböző bonsai méretkategóriák szerinti használatot is. Akár nagyobb yamadorik és bonsaiok, prebonsaiok gyökeresedését, gyökérfejlődését is elősegíthetjük a közepes, vagy nagy szemcsenagyságú akadamával.

Az akadama jelenség

Érdekes módon Európában az akadama elsősorban a bonsaiosok közt terjedt el. Csak másodsorban felhasználói a kusamonosok, terraristák, akvaristák az akadamának. Japánban sokkal szélesebb körben használják ki ezt a külszíni fejtéssel kitermelt és hőkezelt steril közeget. Balkonban nevelnek zöldségeket akadamába ültetve, a legkülönfélébb dísznövényeket tartják akadamában, de szinte bármilyen növénynek megfelelő ültető közeg az akadama, ami kedveli vagy bírja a semleges kémhatású ültető közeget. Hosszabb cikkért KATT IDE!