2013. július 11., csütörtök

Juniperus és bonsai stúdió - Juniperus bonsai és stúdium


Bonsai ágszintek, egyensúly, szimmetria és aszimmetria, nézőpont és oldalnézet, bókolás, vagy meghajlás, shari, nebari, alsó ág, hátsóág és tengernyi részlet, melyre érdemes előre gondolni egy-egy bonsai alakításánál. Jól alakított bonsaioknál nem ritka, hogy az egyes elemek, melyek az összképet alkotják szinte észrevétlenül vannak jelen. Elsőre nem is vesszük észre, hogy a látvány számunkra egyszerűen természetes, vagy megközelítőleg természetes. Ez a bonsaiban megbúvó természetesség az, ami talán a legnagyobb érték, ami a legnagyobb könnyedséget teremti meg. Ez az a tényező, melynek a bonsai élvezeti értékét nagyban köszönhetjük.


Ágszintek és pamacsok?


Az egyes ágszintek kialakítása ad a bonsainak igazi szerkezetet és az ágakon kialakított pamacsok pedig tartalmat a formához. Vagy inkább formát a tartalomhoz? Ezt ki-ki eldöntheti maga. ;)
Ami biztos, hogy a bonsai formájához és szerkezetéhez nélkülözhetetlen elem az optikai egyensúly, melyet elérhetünk a törzs helyes dőlésszögének megválasztásával és szimmetriával, vagy éppen aszimmetriával.




Talán evidencia, talán nem - de tudható, hogy - szimmetriával (relatíve) könnyű optikai egyensúlyt teremteni. A bonsai stílusa viszont kevés esetben engedi meg a szimmetriában való gondolkodást (kivéve  chokkan, hokidachi stb. bonsai stílusok). A leggyakrabban aszimmetriára kell komponálnunk, ahol az emlegetett optikai egyensúly megteremtése esetenként akár komoly kihívást is jelenthet. Mégis jellemző, hogy ezek a kihívások jelentik a bonsai alakítások gerincét és legerősebb motorját. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy minden bonsai kertész kedveli - szereti az egyensúly teremtést, ami prebonsaiok esetében és az egyes restyling - ok esetében maga a bonsai alakítás. 






Egy bonsai alakítása sok hibalehetőséget hordoz magában. Az egyik ilyen gyakori "melléfutás", hogy a bonsai fát alakító szinte csak a fő nézetre koncentrál. Egy bonsainak valóban van fő nézete és ezzel nincs is semmi probléma, azonban akár kiállításon, akár egy-egy bonsai kertben szemlélünk bonsait, legalább ugyanolyan gyakran látjuk a növény többi oldalát, mint a főnézetét. Ezért legalább akkora figyelmet érdemes szentelni a hátsó ágaknak mint a szemben lévőknek, különösen mert általában a hátsó ágak adják meg az oldalnézet optikai stabilitását.










Ez a Juniperus chinensis 'Itoigawa' ( Kínai boróka ), egy 36 cm magas "kifu" méretkategóriájú, moyogi bonsai stílusú fa. Ennek a bonsainak az alakításáról egy korábbi cikkünket ITT olvashatjátok. A boróka azóta másik bonsai tálba került, az előző alakításai majdnem teljesen beértek. Reméljük, a következő alakítás már nem is igazi alakítás lesz, csak bonsai kiállításra való felkészítés! ;)