2013. december 12., csütörtök

ORCH - IDEA - KUSA II.


Kusa, vagy kusza - mono?

Kusza kusa! A kusamono szó ejtése - bár megtévesztő lehet - ne keverjen meg minket. Leírva nem használjuk az 'sz'-betűt, mert az csak a kiejtésre vonatkozik. A szójáték kedvéért írhatjuk 'sz'-betűvel, különösen a képen látható kusamono kompozíció esetében. Ennek a kusamononak az esetében, a kuszaságot két kis termetű orchidea kölcsönzi, egyik az Ornithophora radicans és a másik a Mediocalcar pygmea.


Könnyen tartható orchidea kusamonók?


Igen. Erre példa az Ornithophora radicans és a Mediocalcar pygmea is. Ezen apró termetű orchideák nem csak könnyen tarthatóak, de könnyen bírhatók virágzásra is. Finom és filigrán megjelenésüknek köszönhetően az orchidea kusamonók szerelmesei körében különösen kívánatos növények. Apró virágaikkal igazán különleges élményt nyújtanak.


2013. december 9., hétfő

ORCH - IDEA - KUSA?


Az orchidea kusamonók annak ellenére, hogy egyre közkedveltebbek, még mindig (jóértelemben vett) egzotikumként hatnak egy-egy bonsai kiállításon. Hatásuk, kedvező fogadtatásuk sosem marad el. Az örömteli rácsodálkozás, a felismerés kellemes élménye mindig a szemlélőé, a büszkeség pedig a kiállítóé.
Gyakori tévedés okán nevezik az orchideákat kényes növényeknek. Ez így nem igaz, vagyis úgy igaz, hogy vannak kényes, kevésbé kényes és egyáltalán nem kényes orchideák. Számos olyan orchideát tarthatunk kusamonóként, mely gondozása és kivirágoztatása nem kihívást jelent, hanem bárki számára elérhető sikerélményt.


Könnyen tartható orchidea kusamonók?


Igen. Erre példa a Neolehmannia porpax, melynek több változata ismert a levelek méretét és a virágok színét tekintve.


A növény komfortérzete széles skálán mozog. Viszonylag hűvösebb, de akár igen meleg helyen is jól tartható, ha elegendő fényhez jut. Öntözése egyszerű, főleg ha sphagnum mohába ültetjük.