2015. február 24., kedd

Kokedama a Marczika Bonsai Stúdióban


Időnként kell valami változatosság. Nem hátrány, ha ez a változatosság még kellemes időtöltést is jelent. Egyszerű foglalatosság, némi növény és két kéz. Ennyi kell a kokedama készítéshez. Manapság az egyik leg unikálisabb enteriőr dizájn a szobanövények között, igazi dísznövény ínyencség a kokedama. A japán eredetű mohával borított földlabdában élő növények mára meghódították a legtöbb európai ország növénykedvelőit. A dolog érthető is, könnyen kezelhetőek, szépek és különlegesek a kokedamák.




Tarthatod lógatva, vagy bútorra kihelyezve. Több növény között, vagy önmagában, önálló díszítő elemként. Annyi csak a fontos, hogy ne hagyd kiszáradni és juttasd elegendő fényhez. Nőni fog, ezért néha meg kell (fazon)igazítanod egy éles ollóval. Tovább is alakíthatod. Más formájúra metszheted, vagy egy szál vékonyabb dróttal betekerve a törzsét, a saját elképzelésed szerinti formára hajlíthatod a növények szárait. Tápanyaghoz úgy juttathatod legegyszerűbben, ha időnként bonsai tápoldatos vízbe meríted. Ha meguntad, minden körülményesség nélkül cserépbe is ültetheted, de szerintünk kizárt, hogy megunnád.

Coprosma kirkii cserje és Törpe ophiopogon összeültetés kokedama labdába. A Coprosma kirkii hosszúkás és tarka leveleivel díszít, a Törpe ophiopogon pedig kék bogyóival. A cserjék és a fűfélék remekül párosíthatóak kokedama labdában.

Kokedama egyetlen növényből: Coprosma 'Variegata' kokedama.

Coprosma kirkii és Fekete ophiopogon kokedama.

Coprosma és Fekete ophiopogon sarj a kokedamában.

Ulmus parvifolia .- Kínai szil kokedama



2015. február 20., péntek

Itt a tavasz? Shohin bonsai levélben!


A tavasz talán még nem jött el úgy ahogy várjuk, de biztosan közel van már. Egyre több növény indul el és kezd rügyeket duzzasztani, sőt egyesek akár kihajtani is készek már. Ilyenkor igazán üdítően hat egy-egy zsenge hajtás. Az ilyenkor kihajtó shohinok a legkedvesebb tavasz hírnökök. Nem is érdemes tiltakozni, jobb ha hagyjuk, hogy hatalmukba kerítsenek a hamarosan virágzó pici bonsaiok.