2012. február 15., szerda

EGY MOYOGI STÍLUSÚ, KIFU MÉRETŰ RHODODENDRON INDICUM 'KAHO' BONSAI ÁTÜLTETÉSE ÉS EGY INDOKOLT BONSAI RESTYLING

RHODODENDRONOK ÉS BONSAI ÜLTETŐ KÖZEGEK

Az érd i  Marczika Bonsai Studió bonsai fái közt szép számmal akadnak különféle Rhododendronok, egészen pontosan Rhododendron bonsaiok és Rhododendron prebonsaiok. Ezek a fél örökzöld növények részint annak köszönhetik népszerűségüket, hogy nem túl lassú növekedési habitusuk ellenére könnyen növesztenek lombkoronát. Köszönhető mindez annak, hogy a kellő fényhez jutó ágakon könnyen törnek ki új rügyek, melyek készek a növekedésre. Nem elhanyagolható ezen bonsaiok esetében, a gyönyörű felületű, vöröses barnás kéreg és amit mindenképpen ki kell emelni, amiért a leginkább tartják ezeket a növényeket bonsaiként, az impozáns és fantasztikus virágaik.
A Rhododendron bonsaiokat általában mázatlan bonsai tálakban tartják. A mázatlan bonsai tálak jobban kiemelik a virágok színeit, harmonizálnak a rhododendron bonsai törzsének színével. Ez ugyan csak egy "íratlan szabály" de ennek ellenére érdemes betartani. Annál is inkább, mert nem számít újításnak, sem ( jó értelemben vett) bonsaios devianciának, ha mázas bonsai tálba ülteünk Rhododendron bonsait. Viszonylag nehéz feladat a Rhododendron virágaival színben és formában harmonizáló mázas bonsai tálat találni. A Rhododendronokat savanyú és steril bonsai ültető közegekbe szoktuk ültetni. Ezen ültetőközegekre is a már ismert szabályok vonatkoznak. Nem száradhat át teljesen a közeg, egyenletesen be kell tömködni pl. egy evőpálcika segítségével a szemcséket a bonsai beültetésekor a fellazított gyökerek közé és nyílván való, hogy ennek a savanyú közegnek megfelelő pufferkapacitással kell bírnia. 
A Rhododendron bonsaiok bonsai kiállításon való szerepeltetésének létezik egy a közeggel szemben támasztott igénye, de ezt kezdjük egy picit előbbről. Az ún. steril bonsai ültetőközegek közé mik is tartoznak? Lássuk csak: 

Akadama - bonsai ültetéshez, bonsai átültetéshez általánosan használható, semleges kémhatású bonsai ültető közeg.

Kiryu, -  savanyú kémhatású bonsai ültető közeg, fenyő, boróka és Rhododendron bonsaiokhoz.

Kanuma, - savanyú kémhatású bonsai ültető közeg elsősorban Rhododendronokhoz.

Lávakő granulátum, - vulkanikus kőzet őrlemény, melyet más bonsai ültető közegekkel, például akadama - val, kanuma - val, vagy kiryu - val keverve használhatunk. Lazítja és levegősebbé teszi a bonsai ültetőközeget, puffer kapacitása kiváló. Yamadori és prebonsai neveléshez kiváló, elősegíti az optimális és egészséges gyökérfejlődést.

stb...

A néhány bemutatott steril bonsai ültető közeg példája után, említsük meg a Rhododendronokra mi vonatkozik ebből. A válasz egyszerű lesz, a legjobb, ha kanumába ültetjük a Rhododendront. Itt érünk vissza a kiálítási problémánkhoz, mert a kanuma felülete annak ellenére, hogy homogén látványt nyújt mind színben, mind felületben, nem elfogadott - talajfelszín kiképzés szempontjából  - a bonsai kiállításon való megjelenése. Mivel viszont a közegen a növény érdekében nem változtathatunk ( ez evidencia ) ezért egy bevett gyakorlattal szoktuk megoldani ezt a problémát, ha bonsai kiállításra visszük Rhododendronjainkat. Ez a bevett gyakorlat annyit tesz, hogy két lehetőség közül választva, vagy telibe moházzuk a bonsai talajfelszínét, vagy egy vékony réteg shohin akadamával borítjuk be a bonsai talajfelszínét, eltakarva az alatta lévő kanuma látványát. 


EGY RHODODENDRON INDICUM 'KAHO' BONSAI ÁTÜLTETÉSE UTÁNI ÚJRA ALAKÍTÁSA - RESTYLINGJA

Ez a 35 cm magas, kifu méretű, moyogi stílusú Rhododendron indicum ' Kaho' bonsai, a következő képeken virágba borulva látható. A virágzó bonsai törzsén egy finoman kidolgozott, természetes hatású shari fut végig.




 Fejlődését tekintve ez a Rhododendron bonsai a múlt nyáron odáig jutott, hogy kinőtte saját korábban alakított formáját. Ilyenkor a legközelebbi időpontban, mikor élettani szempontokat figyelembe véve alakítható a bonsai, egyszerűen újraalakítjuk a bonsait, restylingoljuk. Ebbe beletartozik a bonsai metszése, a bonsai drótozása, a bonsai átültetése, esetlegesen a bonsai gyökérmetszése is. Ez az időszak nem régiben elérkezettnek látszott és bonsai studiónk munkaasztalára helyeztük ezt a csodálatos tálban nevelt fát, bonsait. A következő képeken, "elvadult" megjelenését mutatjuk be bonsaiunknak.




Mivel ez a bonsai nem fog átmenni nagyobb bonsai alakítási folyamatokon, ezért tudható, hol lesz a helye az új bonsai tálban, illetve melyik lesz a fő nézete a bonsainak. Így bátran kezdhetjük a bonsai újra alakítását egy bonsai átültetéssel.  A legfelső képen jól látszik, hogy a gyökérzet olyan stádiumba jutott el, amikor is teljesen felvette már a bonsai tál alakját, tehát az új gyökerek növekedéséhez már nem volt hely a bonsai tálban. Következett a gyökerek kibontása, a bonsai gyökereinek kifésülése, fellazítása. Ezt követően a bonsai gyökérzete közül alaposan kimossuk az eltávolítani kívánt, a bonsai által fel nem élt közeg maradékait, hogy a bonsai gyökérmetszése ily módon zökkenőmentes és kockázatmentes legyen.



A bonsai átültetése, bonsai tálba ültetése után, kezdetét is vette a restyling ( bonsai újra alakítás ). Bonsai drót és drótvágó bonsai olló használatával drótozzuk a bonsai ágait, hogy a kívánt formába állítsuk azokat újra. Közben a nemkívánatos ágakat, ágrészeket, hajtásokat el is tudjuk távolítani, mondjuk egy egyszerű hosszú nyelű bonsai ollóval.




 Olyan volt, Ilyen lett. 
Ennek a Rhododendron bonsainak most szüksége lesz egy kis időre, amíg újra bedúsul a lombja, de azután újra szemkápráztató lesz az újra elért kompakt bonsai lombkorona. Tavasszal újra gyönyörködhetünk csodálatos virágaiban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése