2011. október 21., péntek

EGY JAPÁN JUHAR FELKÉSZÍTÉSE BONSAI KIÁLLÍTÁSRA

A MARCZIKA BONSAI STUDIÓ rendszeres résztvevője a hazai bonsai kiállításoknak és bonsai rendezvényeknek. Örömmel veszünk részt kiállítóként minden olyan rendezvényen és bonsai kiállításon, ahol a bonsai kerül fókuszba. Tesszük ezt azért, mert hivatásunk, hobbink, és szívügyünk is egyszerre a bonsai! Ki ne érzékenyülne el, egy igényesen kiállított tálba ültetett fa látványától?


A bonsai kiállításra való felkészítése előkészületekkel jár

Moházás. A felkészítéshez nemcsak kifogástalan eszközök szükségesek. Jó ha rendelkezünk mohával és például shohin akadamával is. Mi termesztett mohát használunk a talajfelszín kidolgozásához. Azért termesztett mohát, mert így - mint a képen is látható - rendkívül vékony mohapárnákkal tudunk dolgozni, ami kifejezetten előnyös lehet, ha a nebari (gyökérnyak) körül alkalmazzuk. A friss mohát rendezhetjük foltokban is a talajfelszínen, de beboríthatjuk vele teljesen is a talajfelszínt, például abban az esetben, ha a takarandó talaj nem nyújt esztétikus látványt önmagában.










Igazítások a lombozaton
Akadhatnak kisebb igazítanivalók a lombkoronán még akkor is, ha a bonsai kiállításra kiválasztott növényünk már korábban is a megfelelő törődésben részesült. Gondolunk itt az esetlegesen túlnőtt hajtásokra, melyek megbontják a bonsai lombozatának egységes, kompakt formáját, de gondolhatunk akár levélre is, mely valami miatt nem illik bele a képbe, például méretben eltér a többi törpült levéltől, vagy egyszerűen csak zavarja esztétikai érzékünket. Ezeket egyszerűen csak eltávolítjuk egy precíz vágással, vagy visszacsípéssel.
Ezek után, alaposan megöntözzük a növényt, hogy a kiállítás napjai alatt elegendő legyen csak permetezni a földlabdát, mert a legtöbb esetben a kiállításokon nehezen kivitelezhető a bonsaiok öntözése.






Utolsó simítások

Az öntözés után, még finomíthatunk a moházáson. Precízebben a nebarikontúr köré tömködhetjük a mohát,
az egyes mohapárnák illesztéseinél összébb dolgozhatjuk a széleket, majd jöhet a shohin akadama.
A shohin akadamát csak vékonyan szórjuk szét a felszínen, majd a felesleget finoman leseperjük. Erre azért van szükség, mert így egy sokkal finomabb, sokkal elegánsabb, sokkal rendezettebb kidolgozottságú felületet kapunk, ami egyszerűen jólesik a szemnek. Az igazán apró akadama szemcsék, ráadásul beülnek a mohapárnák közé is, így "kontúrosan körberajzolva" azokat nagyban elősegítik a dekoratív hatás fokozását.




Végül, de nem utolsósorban, egy enyhén nedves ronggyal áttöröljük a tálat, ne legyen rajta kosz és ne legyen rajta semmilyen folt. Már csak az maradt hátra, hogy egy paraffinolajos ronggyal áttöröljük az egész bonsai tálat, majd a felesleget egy tiszta rongydarabbal visszatöröljük.









2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis írás ez! Tárgyilagos, jó értelemben véve érzelem mentes és ez által nagyon "szakmai".
    Érdekelne, hogy a termesztett mohát hogyan kell elképzelni. Én eddig gyűjtött mohával dolgoztam, ott tényleg gyakori probléma, hogy túlságosan vastag a mohapárna.
    Tóth-Szabó Balázs

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Balázs!
    A termesztett mohát úgy kell elképzelni, hogy a növényházban, a betonon növekszik. Onnan szedjük fel ilyen vékonyságban.
    Üdvözlettel: Dolgozók

    VálaszTörlés