2011. október 21., péntek

ŐSZI BONSAI HANGULATOK KÉPEKBEN A MARCZIKA BONSAI STUDIÓBÓL

 
 








EGY JAPÁN JUHAR FELKÉSZÍTÉSE BONSAI KIÁLLÍTÁSRA

A MARCZIKA BONSAI STUDIÓ rendszeres résztvevője a hazai bonsai kiállításoknak és bonsai rendezvényeknek. Örömmel veszünk részt kiállítóként minden olyan rendezvényen és bonsai kiállításon, ahol a bonsai kerül fókuszba. Tesszük ezt azért, mert hivatásunk, hobbink, és szívügyünk is egyszerre a bonsai! Ki ne érzékenyülne el, egy igényesen kiállított tálba ültetett fa látványától?


A bonsai kiállításra való felkészítése előkészületekkel jár

Moházás. A felkészítéshez nemcsak kifogástalan eszközök szükségesek. Jó ha rendelkezünk mohával és például shohin akadamával is. Mi termesztett mohát használunk a talajfelszín kidolgozásához. Azért termesztett mohát, mert így - mint a képen is látható - rendkívül vékony mohapárnákkal tudunk dolgozni, ami kifejezetten előnyös lehet, ha a nebari (gyökérnyak) körül alkalmazzuk. A friss mohát rendezhetjük foltokban is a talajfelszínen, de beboríthatjuk vele teljesen is a talajfelszínt, például abban az esetben, ha a takarandó talaj nem nyújt esztétikus látványt önmagában.










Igazítások a lombozaton
Akadhatnak kisebb igazítanivalók a lombkoronán még akkor is, ha a bonsai kiállításra kiválasztott növényünk már korábban is a megfelelő törődésben részesült. Gondolunk itt az esetlegesen túlnőtt hajtásokra, melyek megbontják a bonsai lombozatának egységes, kompakt formáját, de gondolhatunk akár levélre is, mely valami miatt nem illik bele a képbe, például méretben eltér a többi törpült levéltől, vagy egyszerűen csak zavarja esztétikai érzékünket. Ezeket egyszerűen csak eltávolítjuk egy precíz vágással, vagy visszacsípéssel.
Ezek után, alaposan megöntözzük a növényt, hogy a kiállítás napjai alatt elegendő legyen csak permetezni a földlabdát, mert a legtöbb esetben a kiállításokon nehezen kivitelezhető a bonsaiok öntözése.






Utolsó simítások

Az öntözés után, még finomíthatunk a moházáson. Precízebben a nebarikontúr köré tömködhetjük a mohát,
az egyes mohapárnák illesztéseinél összébb dolgozhatjuk a széleket, majd jöhet a shohin akadama.
A shohin akadamát csak vékonyan szórjuk szét a felszínen, majd a felesleget finoman leseperjük. Erre azért van szükség, mert így egy sokkal finomabb, sokkal elegánsabb, sokkal rendezettebb kidolgozottságú felületet kapunk, ami egyszerűen jólesik a szemnek. Az igazán apró akadama szemcsék, ráadásul beülnek a mohapárnák közé is, így "kontúrosan körberajzolva" azokat nagyban elősegítik a dekoratív hatás fokozását.




Végül, de nem utolsósorban, egy enyhén nedves ronggyal áttöröljük a tálat, ne legyen rajta kosz és ne legyen rajta semmilyen folt. Már csak az maradt hátra, hogy egy paraffinolajos ronggyal áttöröljük az egész bonsai tálat, majd a felesleget egy tiszta rongydarabbal visszatöröljük.









2011. október 11., kedd

PHALAENOPSIS EQUESTRIS (BLUELIP)


A képen látható lepkeorchidea, azon alapfajok közé tartozik amelyeknek tovább nő a virágszára, így akár egész évben folyamatosan hozza virágait. A folyamatosan növekedő virágszáron elevenszül. Ezt nevezzük vivipara jelenségnek. Lakás környezetben is minden további nélkül tartható.

2011. október 7., péntek

TILLANDSIA GERDAE VIRÁGBAN


Ma is van miben gyönyörködnünk. Kertészetünk mindig tartogat meglepetéseket a szépségre fogékony szemlélődőknek. A Tillandsia gerdae, azon túl, hogy apró és illatos virágaival hálálja meg a törődést, rendkívül különleges és dekoratív TILLANDSIÁINK EGYIKE. Ez az Andokban honos magashegyi növény, jól tűri a szélsőséges körülményeket, ebből eredően tartása egyszerűnek mondható. Lassan növekszik, ezért nincs komoly helyigénye hosszútávon sem.

2011. október 6., csütörtök

PINUS PARVIFLORA 'KOKONOE' - KIÁLLÍTÁSRÓL, KIÁLLÍTÁSRA!

 fotó : Willy Evenepoel

Mint korábban említettük, az idei Őszi Kertészeti Napok bonsai kiállítására a MARCZIKA KERTÉSZET is készül. A kiállításra szánt növényeink közül láthattok egyet a fenti képen. Igen, ez az a Pinus parviflora 'Kokonoe' ami a XIV. CESKA BONSAJOVA ASOCIACE - PLZEN 2011 - rendezvényen díjazott bonsaiunk lett. Ezen a rendezvényen természetesen nem csak bonsai kiállítást láthattak az érdeklődők, hanem bonsai alakítási bemutatót, demót is. Az alakítási bemutatókat tartották, LUBOS MASAR, MAURO STEMBERGER, SAE WON KIM, SEOK JU KIM, TOM BENDA és végül, de nem utolsósorban : PAPP SÁNDOR, aki képviselte is egyben a MARCZIKA BONSAI STUDIÓT!

Az eseményről pár képet ízelítőként mutatunk be.

ŐSZI KERTÉSZETI NAPOK 2011

Az idei ŐSZI KERTÉSZETI NAPOKON is részt vesz a MARCZIKA KERTÉSZET. A rendezvényen láthatóak lesznek mind orchideáink, mind tillandsiáink és természetesen, elmaradhatatlan bonsaiaink is!
A három napos eseményen berendezésre kerül egy bonsai kiállítás is, ahol kertészetünk három vagy négy japán kiállítási egységgel mutatkozik meg. Megmutatjuk többek között azt a Pínus parvifloránkat is, mely a Cseh Bonsai Szövetség egyik idei díjazottja volt.

időpont : 2011. 10. 14.-től 2011. 10. 16-ig
helyszín : Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campus (volt Kertészeti Egyetem)
              1118 Budapest, Villányi út 29-43.
nyitvatartás : P : 10 - 18 h, Sz - V : 9 - 18h

MOST VIRÁGZIK A NÖVÉNYHÁZUNKBAN A TILLANDSIA TOROPIENSIS



TERRAPLAZA BUDAPEST! KERTÉSZETÜNK NÖVÉNYRITKASÁGAI EGY TERRARISZTIKAI ÉS AKVARISZTIKAI EXPÓN

Terrarisztikai és akvarisztikai expóra készülünk. A MARCZIKA KERTÉSZET újra abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az egzotikus állattartók számára is bemutathatja, kivételes orchidea, tillandsia, epifita és terráriumi növény kínálatát.



Harmadszor is szívesen veszünk részt ezen a rendezvényen, hiszen ritkaság számba menő növényeink, legalább olyan különleges élményt nyújthatnak a látogatóknak, mint az expo által fókuszba helyezett egzotikus állatok. 
Mi nagy izgalommal készülünk és reméljük, hogy az egynapos eseményen személyesen is találkozhatunk!

TILLANDSIA ÉS ORCHIDEA PORTRÉK VIRÁGBAN

Tillandsia geminiflora x kautskyi


Egy igen ritka és különleges orchidea virágzás közben : Grobya amhérstiae

2011. október 2., vasárnap

BONSAI GYŰJTEMÉNY AZ ELTE BOTANIKUS KERTBEN








Megtisztelő feladatnak tett eleget a MARCZIKA BONSAI STÚDIÓ. A budapesti botanikus kert új látványossággal bővült! Tizenhárom csodálatos darabból álló bemutató hazai, valamint Japán minőségi bonsaiokból áll. Az ázsiai kertrészben 2011 őszétől, állandó bonsai bemutatóval várja a kedves látogatókat Deák Péter a gyűjtemény gondozója ,valamint a kert dolgozói.