2013. május 27., hétfő

9. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

9. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban


 

Kitűnő hétvégi programot kínál a Károlyi Kastély. Gyönyörű festői környezetben, számos érdekes programmal és látnivalóval várják az érdeklődőket és látogatókat a szervezők. Mi idén is ott leszünk és természetesen mi is szeretettel várunk titeket. Bővebb információkért KATT IDE.

2013. május 18., szombat

Sekijoju Rhododendron Bonsai Stúdiónkból






A Marczika Bonsai Stúdió bonsai fái közt akadnak sekijoju és neagari, vagy neargari bonsaiok. Ugyan nem túl sok, de akad. Hogy ezek a stílusú bonsaiok közkedveltségük ellenére miért ritkák, arra nehéz egyértelmű választ adni. Egy lehetséges választ alább olvashattok.

Sekijoju


Sekijou stílusban nevelt bonsai fát viszonylag ritkán látni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a kőre ültetést viszonylag nehéz szépen megoldani. Az eredmény nem mindig az lesz amire számítottunk és nem minden esetben maradnak meg azok a gyökerek, melyeket szeretnénk láttatni a kő egyes részein. Továbbá nehéz feladat a sekijoju bonsai stílus kialakításánál azt elérni, hogy a bonsai nézeti oldala megegyezzen a gyökérzet és a kő nézeti oldalával. Ha mindez sikerül is, abban az esetben is minimum 3-4 év az az idő, mely alatt szép eredményt várhatunk.

Elsőre talán lelombozónak hathatnak ezek a mondatok, de ha onnan nézzük a dolgot, hogy egy relatíve jelentéktelen kis törzsecskét, melynek még nebarija sincsen, 3-4 év alatt "megoldunk", akkor mindjárt másként fest a dolog. hogy mire gondolunk?
A válasz egyszerű. Egy bonsai egyik legnagyobb értéke a nebari, a gyökérnyak. A szép, kiforrott nebari elérése más bonsai stílusoknál általában sokkal több időt vesz igénybe, mint 3-4 év. A sekijoju és a neagari, vagy neargari bonsai stílusok azok, melyek képesek pár év alatt olyan optikai hatást kelteni, mintha a törzshöz arányos vastagságú nebarit látnánk.