2014. november 17., hétfő

Kusamono és húsevő saláta



Olyan saláta, mely húsokat fogyaszt? A gasztronómia blogjai joggal húznák fel a szemöldöküket ha ilyen receptről olvashatnátok itt. Biztos ami biztos - mindenki megnyugtatására leszögezzük, nem állítunk ilyesmit. (Bár halkan megjegyezzük, picit azért megcsillant a szemünkben a lehetőség egy efféle "posztmodern bonsai húsos - saláta" recept felvetésére.) Nem csak azért nem fogunk ilyen recepttel traktálni titeket, mert ilyen nem létezik, hanem azért sem, mert őszintén szólva a gasztronómiának inkább csak műkedvelői vagyunk, nem gyakorlói, egyszóval ez nem a mi asztalunk. Megmaradunk továbbra is a bonsaioknál, az orchideáknál és a tillandsiáknál, mint ahogyan eddig is tettük. A "húsevős" szójáték pusztán a szóban forgó kusamono növényeinek köszönhetően született. Sarraceniákból és Droserákból ültettünk össze kurama bonsai tálba. Ezek a húsevő növényekként is emlegetett - jelen esetben - kusamono növények valójában és elsősorban rovarokkal éltetik magukat.




Hogyan tartsuk otthon?

Tartásukhoz nem szükséges túl sok dolog. Ami lényeges, hogy ezek a növények szeretik a meleget, de szobahőmérsékleten is jól elvannak. Szeretik a fényt, ezért érdemes minél világosabb helyen tartani őket. Ha van kert, erkély vagy terasz, tavasz végétől nyár végéig kint is tarthatjuk. Ilyenkor gyönyörűen bepirosodnak a Sarraceniák a sok napsütés hatására.


Hogyan öntözzük?

Egyszerű a megoldás. Ezek a növények azon ritka kivételek közé tartoznak, melyek nem csak elviselik, de kifejezetten kedvelik, ha vízben állva tartják őket. Egy bonsai tál alátét, vagy suiban nem csak praktikusan megfelelő, de otthonunk igen dekoratív díszévé teszi a "húsevő kusamonót".


Mekkora lesz ez a növény?

Nem túl nagy. Annak ellenére, hogy folyamatosan képesek nőni a Sarraceniák, nem kell attól tartani, hogy kinövik a lakást. Ha mégis úgy gondolnánk, hogy a növény meghaladja a kívánt méreteket, bármikor ki lehet ritkítani egy egyszerű olló segítségével.

Hol lehet ilyesmit szerezni? Ha ilyen növényt, ilyen kusamonót szeretnél bátran kereshetsz minket.