2012. január 26., csütörtök

KÉT SHOHIN BONSAI BESZÉLGET : YAMADORI BONSAI YAMADORI BONSAI , BONSAI YAMADORI - MAGA BONSAI VAGY YAMADORI?Két shohin bonsai beszélget a bonsai kertészet parapetjén. Azt mondja az egyik :
- Ön yamadori ?
- Nem én nem yamadori. És ön? Ön yamadori?
 - Én igen, én yamadori vagyok.... illetve yamadori volnék.
- Hogy értsem azt, hogy csak yamadori volna?
- Az igazság az, hogy elsősorban bonsai vagyok, de yamadoriból. Szóval yamadori bonsai.
- Ön yamadori bonsai? Vagy inkább bonsai yamadori?
- Azthiszem, bonsai yamadori nem lehetek, mert a bonsai az már bonsai tálban van és ami bonsai tálban van az már nem lehet yamadori, mert ha kiszedik a bonsai tálból, az repotting és nem yamadori, szóval talán nincs is olyan, hogy bonsai yamadori.
- Akkor ön mégis csak yamadori bonsai. Nem de?
- Nem.
- De!
- Egyezzünk ki akkor abban, hogy mindketten shohin bonsaiok vagyunk. Mit szól?
 - Rendben, ezt megbeszéltük. De én csak akkor fogom magam shohin bonsainak hívni, ha elmegyek és restylingoltatom a lombkoronámat. Mert ugye, egy magára valamit is adó shohin bonsai - legyen az yamadori, vagy nem yamadori - időről időre újra alakíttatja magát bonsai mesterével, bonsai kertészével.
 - Ebben igaza lehet. 
 - A felesleges ágaimat egészen biztosan kivetetem. Sőt, a magasabban lévőket lehajtattatom, ne kelljen olyan magasra felküzdenem a bonsai tápanyagokat.
- Irigylem a bátorságát. Én sosem mertem alakíttatni az ágaimat, mindig féltem, hogy kevés marad. Meg aztán ott vannak a sebek....
- Ó azzal nem kell törődni! Azt mindig betapasztják bonsai sebgyurmával.

Az új megjelenés hozzásegítette végül a shohin bonsait, hogy hajtásai bőségesen jussanak fényhez. Gyökérlabdája könnyebben látta el a visszafogottabb lombkoronát, ezáltal erősebb is lett. Nem utolsó sorban, megjelenése sokkal előnyösebb lett.


2 megjegyzés:

  1. Ez zseniális! Nagyon jót nevettem. Köszönöm!
    Balázs

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Balázs!
    Hagy kérdezzük meg, Te bonsai vagy, vagy yamadori?

    VálaszTörlés