2012. március 1., csütörtök

BONSAI STÍLUS ÉS HANGULAT PINUS MÓDRA - EGY JIN NÉLKÜLI BUNJIN BONSAI... VAGY INKÁBB LITERATI FENYŐ BONSAI?


CSEBERBŐL - VEDERBE

Az érd i   Marczika Bonsai Studióban alakult újra ennek a fenyő bonsainak a stílusa. Mondhatni "cseberből - vederbe" került ez a bonsai, legalábbis stílusát tekintve. A bonsai restyling előtt is literati ( bunjin ) stílusban volt tartva és a bonsai újra alakítás után is megmaradt ez a fenyő a literati, másnéven bunjin bonsai stílusban. Az első két felvételen jól látható a bonsai koronája és törzse. A bonsai törzsét könnyed vonalvezetés jellemzi, mely fentről visszafordulva, a lombkorona tetején "lép be" az ágszintek közé. Hosszas dilemma után az a döntés született meg, hogy valami féle határozott dinamika jót tenne a bonsai törzsének, illetve a törzs vonalvezetésének. Ezzel megoldható lenne az a probléma is, hogy a korábbi állapotban ( első két felvétel ), még kissé elkülönül egymástól a bonsai két fő eleme, a törzs és a lombkorona. Ebbe az elkülönülésbe volt hivatott beavatkozni Papp Sándor, aki szerencsés tulajdonosa is ennek a fának.








A bonsai törzsének és lombkoronájának elkülönülését ebben az esetben, a bonsai törzsének meghajlításával lehetett megoldani. Azért is ezt a megoldást kellett választani, mert az is eldöntött dolog volt ( mint említettük ), hogy a törzs vonalvezetésébe némi dinamikát szükségszerű belevinni. Ahhoz, hogy ezt kivitelezni lehessen, a bonsai törzsének vastagságához képest is igen erős drótok lettek alkalmazva. A drótozás alá raffia bandázs került, a kéreg és a szövetek védelme érdekében.





 A kézi erő megsegítésére szükség volt. Egy nagyobb bonsai ághajlító kellett, hogy a bonsai törzsének vonalvezetésébe "bele lehessen tenni" az intenzív visszafordulást.






 Drótok segítségével rögzítve lett ez az állapot, majd megkezdődhetett a bonsai lobkoronájának újra alakítása.



















Az ágszintek újra gondolása, újra alakítása után az összkép kompaktabb, a bonsai harmonikusabb. Jobb kifejezésben mutatja be a fa a bunjin, vagy literati bonsai stílust. Már csak egy esetleges bonsai átültetés lesz kérdéses. Vajon megfelel - e ennek a fának, ebben a "régi - új" bonsai stílusban ez a tál?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése