2012. december 13., csütörtök

Bonsai teleltetés és téli bonsai öntözés?

Csendespihenő a bonsaioknak

Az érd i   Marczika Bonsai Stúdió kültéri bonsai fái szalma alatt, nyugalomban pihennek, telelnek. Ilyenkor végtelenül békés hangulatot hoz a kertre a telelő bonsaiok együttesének látványa. Csapadékosabb időben a behavazott, havas bonsaiok  még kellemesebb látványt nyújtanak, esetenként már-már a giccs határát súrolva. De ne is rohanjunk tovább, picit megállítva a gondolatmenetet, koncentráljunk a "csapadék" szóra. A téli csapadék lehet hó és eső, havas eső. A hó előnye, hogy plusz takarást, plusz védelmet nyújt a bonsai földlabdájának, gyökérzónájának. Hátránya, hogy ez a fajta csapadék nem jut le a földlabdához. Az eső, a havas eső már szerencsésebb lehet (enyhébb, fagymentes napokon), mert le tud jutni a bonsai földlabdájához. Miért is fontos ez? A válasz nagyon egyszerű, a bonsai fák télen is párologtatnak, különösen az örökzöld bonsai fák. Ezért fokozottabban igaz rájuk, hogy lehetőség szerint télen is kell öntözni őket a fagymentes napokon.

Behavazott lombkoronájú örökzöld bonsai a teleltetőből

Bonsaiok téli öntözése
 
Jelenleg az időjárás nem engedi a kültéren telelő bonsaiok öntözését. Viszont a közeljövőre nézve, napokon belűl várhatunk egy párnapos enyhülést, a hőmérő felkúszhat a pozitív előjelű számokra is.
Szóval ne hagyjuk ki a lehetőséget és ÖNTÖZZÜK MEG GYORSAN A NÖVÉNYEKET, különösen a kisebbeket és a kusamonokat, shitakusákat, mert ki tudja mikor lesz rá lehetőség legközelebb a tavasz előtt!


1 megjegyzés:

 1. …traigo
  ecos
  de
  la
  tarde
  callada
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  COMPARTIENDO ILUSION


  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...
  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE LABERINTO ROJO LEYENDAS DE PASIÓN, BAILANDO CON LOBOS, THE ARTIST, TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA
  José
  Ramón...

  VálaszTörlés