2012. február 27., hétfő

AKADAMA VS. AKADAMA BONSAI FÖLD KEVERÉK


Az érd i  Marczika Bonsai Studióban számtalan bonsait kell évről - évre átültetni. Számtalan bonsait kell öntözni, megtartani és persze tápozni, alakítani, stb... Mivel közeleg a tavasz, megint indul a folyamatos bonsai átültetés szezonja. Egymás után töltődnek fel a bonsai tálak akciózott - osztályozott szemcsés akadamával. Mi ugyanis akadamába ültetjük azokat a bonsaiokat, melyek semleges kémhatású közeget igényelnek. Kanumába és kiryuba pedig azokat a bonsaiokat, melyek savanyú közeget igényelnek, pl. Rhododendronok. Az akadama óriási előnye, a többféle szemcseméret, a jó puffer kapacitás, hogy a színén látható, hogy kell - e öntözni vagy sem, hogy irányítható a bonsai tápozása és a gyökerek közül is könnyen kiszedhető a bonsai átültetésekor.




 Főleg yamadori bonsai, és frissen alakított bonsai esetében fontos, hogy a könnyű gyökeresedés elő legyen segítve egy laza közeggel. Ha az akadamát még tovább szeretnénk lazítani, nagyon jól keverhető pl. lávakő granulátummal. A bonsai gyökere intenzív fejlődéssel reagálja le ezen közegeket. Ami azért fontos eredmény, mert a bonsai gyökérzetének fejlődése a növény egészének fejlődéséhez elengedhetetlen, sőt a "tétel" fordítva is igaz. Tehát a bonsai ültető közegen igen sok múlik! Érdemes az egyes bonsaiok igényei szerint keverni az ültető közeget, ha nem tiszta akadamába akarunk ültetni. A tiszta akadamába való ültetés is megfelelő és kifogástalan gyakorlattá válhat, csak arra kell ügyelni, hogy a mindig a megfelelő szemcseméreteket használjuk.






EGY ÚJRA GONDOLT BORÓKA BONSAI


Az érd i  Marczika Bonsai Studió növényházában, gyakran kerül kezünk közé olyan növény, melyet újra kell gondolni. Az ilyen növények közé tartozik ez a boróka is, melyet elindítottunk egy úton, minek köszönhetően később újra bonsai lehet belőle.





















2012. február 24., péntek

RHOHODENDRON BONSAI MÁZAS DOBTÁLBAN - LITERATI - BUNJIN


BONSAI RESTYLING UTÁN, VIRÁGZÁS ELŐTT A RHODODENDRON.

Az érd i  Marczika Bonsai Studió bonsai kollekcióinak része ez a literati, vagy bunjin stílusú rhododendron bonsai. Miután drótozva lett és át került egy bonsai átültetés során ebbe a mázas japán kör alakú bonsai tálba - dobtálba, már méltán áll sorba sok más rhododendron bonsaiunkkal együtt, hogy bekerülhessen exclusive bonsaiaink közé.




Klasszikus eset volt. Túlnőtt ágak, túlsűrűsödött lombozat, kinőtt bonsai tál, felélt bonsai ültető közeg. Egyszóval kinőtte korábbi alakítási formáját ez a rhododendron. Ezért következett egy bonsai restyling, aminek a képen látható az eredménye. Pár év és....



2012. február 15., szerda

EGY MOYOGI STÍLUSÚ, KIFU MÉRETŰ RHODODENDRON INDICUM 'KAHO' BONSAI ÁTÜLTETÉSE ÉS EGY INDOKOLT BONSAI RESTYLING

RHODODENDRONOK ÉS BONSAI ÜLTETŐ KÖZEGEK

Az érd i  Marczika Bonsai Studió bonsai fái közt szép számmal akadnak különféle Rhododendronok, egészen pontosan Rhododendron bonsaiok és Rhododendron prebonsaiok. Ezek a fél örökzöld növények részint annak köszönhetik népszerűségüket, hogy nem túl lassú növekedési habitusuk ellenére könnyen növesztenek lombkoronát. Köszönhető mindez annak, hogy a kellő fényhez jutó ágakon könnyen törnek ki új rügyek, melyek készek a növekedésre. Nem elhanyagolható ezen bonsaiok esetében, a gyönyörű felületű, vöröses barnás kéreg és amit mindenképpen ki kell emelni, amiért a leginkább tartják ezeket a növényeket bonsaiként, az impozáns és fantasztikus virágaik.
A Rhododendron bonsaiokat általában mázatlan bonsai tálakban tartják. A mázatlan bonsai tálak jobban kiemelik a virágok színeit, harmonizálnak a rhododendron bonsai törzsének színével. Ez ugyan csak egy "íratlan szabály" de ennek ellenére érdemes betartani. Annál is inkább, mert nem számít újításnak, sem ( jó értelemben vett) bonsaios devianciának, ha mázas bonsai tálba ülteünk Rhododendron bonsait. Viszonylag nehéz feladat a Rhododendron virágaival színben és formában harmonizáló mázas bonsai tálat találni. A Rhododendronokat savanyú és steril bonsai ültető közegekbe szoktuk ültetni. Ezen ültetőközegekre is a már ismert szabályok vonatkoznak. Nem száradhat át teljesen a közeg, egyenletesen be kell tömködni pl. egy evőpálcika segítségével a szemcséket a bonsai beültetésekor a fellazított gyökerek közé és nyílván való, hogy ennek a savanyú közegnek megfelelő pufferkapacitással kell bírnia. 
A Rhododendron bonsaiok bonsai kiállításon való szerepeltetésének létezik egy a közeggel szemben támasztott igénye, de ezt kezdjük egy picit előbbről. Az ún. steril bonsai ültetőközegek közé mik is tartoznak? Lássuk csak: 

Akadama - bonsai ültetéshez, bonsai átültetéshez általánosan használható, semleges kémhatású bonsai ültető közeg.

Kiryu, -  savanyú kémhatású bonsai ültető közeg, fenyő, boróka és Rhododendron bonsaiokhoz.

Kanuma, - savanyú kémhatású bonsai ültető közeg elsősorban Rhododendronokhoz.

Lávakő granulátum, - vulkanikus kőzet őrlemény, melyet más bonsai ültető közegekkel, például akadama - val, kanuma - val, vagy kiryu - val keverve használhatunk. Lazítja és levegősebbé teszi a bonsai ültetőközeget, puffer kapacitása kiváló. Yamadori és prebonsai neveléshez kiváló, elősegíti az optimális és egészséges gyökérfejlődést.

stb...

A néhány bemutatott steril bonsai ültető közeg példája után, említsük meg a Rhododendronokra mi vonatkozik ebből. A válasz egyszerű lesz, a legjobb, ha kanumába ültetjük a Rhododendront. Itt érünk vissza a kiálítási problémánkhoz, mert a kanuma felülete annak ellenére, hogy homogén látványt nyújt mind színben, mind felületben, nem elfogadott - talajfelszín kiképzés szempontjából  - a bonsai kiállításon való megjelenése. Mivel viszont a közegen a növény érdekében nem változtathatunk ( ez evidencia ) ezért egy bevett gyakorlattal szoktuk megoldani ezt a problémát, ha bonsai kiállításra visszük Rhododendronjainkat. Ez a bevett gyakorlat annyit tesz, hogy két lehetőség közül választva, vagy telibe moházzuk a bonsai talajfelszínét, vagy egy vékony réteg shohin akadamával borítjuk be a bonsai talajfelszínét, eltakarva az alatta lévő kanuma látványát. 


EGY RHODODENDRON INDICUM 'KAHO' BONSAI ÁTÜLTETÉSE UTÁNI ÚJRA ALAKÍTÁSA - RESTYLINGJA

Ez a 35 cm magas, kifu méretű, moyogi stílusú Rhododendron indicum ' Kaho' bonsai, a következő képeken virágba borulva látható. A virágzó bonsai törzsén egy finoman kidolgozott, természetes hatású shari fut végig.




 Fejlődését tekintve ez a Rhododendron bonsai a múlt nyáron odáig jutott, hogy kinőtte saját korábban alakított formáját. Ilyenkor a legközelebbi időpontban, mikor élettani szempontokat figyelembe véve alakítható a bonsai, egyszerűen újraalakítjuk a bonsait, restylingoljuk. Ebbe beletartozik a bonsai metszése, a bonsai drótozása, a bonsai átültetése, esetlegesen a bonsai gyökérmetszése is. Ez az időszak nem régiben elérkezettnek látszott és bonsai studiónk munkaasztalára helyeztük ezt a csodálatos tálban nevelt fát, bonsait. A következő képeken, "elvadult" megjelenését mutatjuk be bonsaiunknak.




Mivel ez a bonsai nem fog átmenni nagyobb bonsai alakítási folyamatokon, ezért tudható, hol lesz a helye az új bonsai tálban, illetve melyik lesz a fő nézete a bonsainak. Így bátran kezdhetjük a bonsai újra alakítását egy bonsai átültetéssel.  A legfelső képen jól látszik, hogy a gyökérzet olyan stádiumba jutott el, amikor is teljesen felvette már a bonsai tál alakját, tehát az új gyökerek növekedéséhez már nem volt hely a bonsai tálban. Következett a gyökerek kibontása, a bonsai gyökereinek kifésülése, fellazítása. Ezt követően a bonsai gyökérzete közül alaposan kimossuk az eltávolítani kívánt, a bonsai által fel nem élt közeg maradékait, hogy a bonsai gyökérmetszése ily módon zökkenőmentes és kockázatmentes legyen.



A bonsai átültetése, bonsai tálba ültetése után, kezdetét is vette a restyling ( bonsai újra alakítás ). Bonsai drót és drótvágó bonsai olló használatával drótozzuk a bonsai ágait, hogy a kívánt formába állítsuk azokat újra. Közben a nemkívánatos ágakat, ágrészeket, hajtásokat el is tudjuk távolítani, mondjuk egy egyszerű hosszú nyelű bonsai ollóval.




 Olyan volt, Ilyen lett. 
Ennek a Rhododendron bonsainak most szüksége lesz egy kis időre, amíg újra bedúsul a lombja, de azután újra szemkápráztató lesz az újra elért kompakt bonsai lombkorona. Tavasszal újra gyönyörködhetünk csodálatos virágaiban.

2012. február 14., kedd

VIRÁGZÓ ORCHIDEA NÖVÉNYHÁZUNKBAN - LEPANTHES TELIPOGONIFLORA


Az érd i  Marczika Bonsai Studió növényházának mai virágzó Orcidea felvétele....
...nem, Nem. Ez alkalommal egyszerűen nem. Nem vagyok hajlandó ugyan úgy leírni. Nap mint nap kerülnek föl blogunkra virágzó Orchidea felvételeink. Minden nap színt visz életünkbe ez a csoda, amit Orchidea virágzásként ismerünk. Egy olyan növényházban, ahol bonsai fák hozzák nap mint nap hajtásaikat, ahol Tillandsiák növekednek, hoznak új sarjakat, ott a virágzó Orchidea csak hab a tortára. Nem is beszélve arról, hogy napi kontaktusban vagyunk növényházunk botanikai ritkaságaival is. Ezért gondolom, megérti a kedves olvasó, ha kivételesen félredobom a "Virágzó Orchidea növényházunkban" c. virágzó Orchidea fotó sorozatunk bejegyzéssablonját. Nem is lehet megállni, mert gyakorlatilag nem lehet elfogultság nélkül tekinteni ezekre a csodálatos növényekre. Aerangis, Angraecum, Bulbophyllum, Cattleya, Coelogyne, Cyrtochilum, Dendrobium, Dendrochilum, Dichaea, Epidendrum, Gastrochilus, Gongora, Hansueli, Lycaste, Macrolinium, Masdevallia, Mediocalar, Miltonia, Oncidium, Paphiopedilum, Plezrothallis, Stanhopea...csak néhány morzsa azok közül melyek állandóan körülvesznek bennünket növényházunkban. Ami miatt most leplezetlen elfogultsággal írok, egy külön bűbájos növény. Egy igazán különleges Orchidea. Egy apróság. Egy apró de szemet gyönyörködtetően virágzó Orchidea. Igazi jutalom a részleteket, apró részleteket kedvelni tudó emberek számára. Egy igazán különleges élmény az Orchidea rajongóknak ez a Lepanthes telipogoniflora. Ami külön szenzációs, hogy a képen látható egyed magassága, nem éri el a 30 mm - t.

















2012. február 12., vasárnap

EGY PINUS THUNBERGII BONSAI ÚJRA ALAKÍTÁSA ÉS ÁTÜLTETÉSE


Az érd i  Marczika Bonsai Studió eme blogbejegyzésében, egy Pinus thunbergii bonsait, egy Japán feketefenyő bonsait láthattok. Erről a bonsairól tudni lehet, hogy picit "el lett engedve" a növekedésben. Ezt az magyarázza, hogy a bonsai gyökérzetének is szüksége volt egy picit erőteljesebb növekedésre. A bonsai hajtásainak visszavágása, a bonsai metszése indokolt volt, hogy a bonsai áteshessen egy un. bonsai restyling - on, egy bonsai újraalakításon.



 A bonsai drótozása kompaktabbá tette a lombkoronát és természetesebb hatást értünk el vele, mintha megtartottuk volna a bonsait korábbi formájában. Ennek a bonsainak az újraalakítása fontos volt a növény esztétikai megjelenését tekintve, viszont azzal járt ez az alakítás,  hogy a növénynek így kell még egy - két év, hogy újra bedúsuljon a lombkoronája. Addig is kapott egy új tálat ez a bonsai és egy jó puffer kapacitású közegbe, akadama és kiryu keverékébe ültettük bele.









VIRÁGZÓ ORCHIDEA NÖVÉNYHÁZUNKBAN - BULBOPHYLLUM ECHINOLABIUM




Az érd i  Marczika Bonsai Studió növényházának mai virágzó Orchidea felvételei egy Bulbophyllum echinolabiumot mutatnak be.