2013. április 17., szerda

Shakan Rhododendron Bonsai Stúdiónkból

Bonsai Stúdiónk bonsai fái közt, nem csak a leggyakoribb bonsai stílusban nevelt, bonsai stílusban tartott alkotások láthatóak. A relatíve ritkán látott, ritkán használt bonsai stílusok - mint például a kabudachi, yose-ue, neargari, sojou, sokan, shakan, stb. - kedvelőinek (is) szeretnénk mai blogbejegyzésümnkkel kedveskedni.

A képeken látható Rhododendron indicum 'Osakazuki' 21 cm-es bonsai, mint méretjelzése is mutatja, a shohin bonsaiok kategóriájából kerül ki. Virágai rózsaszínűek és a Rhododendronokra jellemzően rendkívüli dekorativitással bírnak. Ez a shakan stílusban nevelt bonsai egy szerencsés eset abban az értelemben, hogy magán viseli stílusának jegyeit és nem csak a lombtömeg kelti a bonsai stílus benyomását.

A shakan stílus - mint valójában minden bonsai stílus - a természetből veszi előképét. Az előkép, amit ez a stílus bemutatni hivatott, a természetben valamilyen oknál fogva ferdén nőtt fák megjelenését képezi le. A természetben az ilyen fák vagy az erős szelek, vagy az árnyék elől "menekülnek". A shakan stílus két fő csoportja lehet, a nagyjából egyenesen növekvő törzsű, illetve a kanyargósan növekvő - ívelt törzsű bonsai. A shakan stílusú bonsaioknál fontos megjegyezni, hogy a dőléssel ellentétes oldalon, a gyökérzetnek erősebbnek, vastagabbnak illik lennie, mint a dőlés oldalán. Így természetes a megjelenés, mert a természetben (is), a fát megtartó - visszahúzó gyökerek azok, melyek a nagyobb terhelést kapják, ezért vastagabbak, erőteljesebbek is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése