2013. június 20., csütörtök

Modern ikebana Bonsai Studiónkból


A bonsai világában, a japán kert és virágkötészet művészetében az ikebana egy rendkívül meghatározó elem. Kitűnő lehetőség az érzékeny növényrészletek bemutatására, a törékeny növényi szépség kifejezésére egy-egy ikebana kompozíció megalkotása. Számos szigorú és kevésbé szigorú irányzata közül ismerni lehet a szabad stílusú ikebanát, mely talán a legfrissebb, legmodernebb irányzata ennek a Japán kulturális elemnek. Könnyed, élvezetes alkotás, mely a vágott virágok használatával, magában hordozza a természet szépségének és a múlandóságnak örök üzenetét.
Az alábbi képeken, egy szabadstílusú ikebana kompozíció megalkotásának folyamatát láthatjátok.
Reméljük kedvetekre való lesz.
Ez a fonott ikebana edény, tudomásunk szerint egy a negyvenes évekből származó edény. Nem szokványos ikebana edény, de annál kellemesebb.

Kerámia alátétet használtunk, hogy valamivel finoman kiemelhessük optikailag az edényt.
Egyszerű növénytársítással, páfrányt, juhar ágat és bugenvilleát helyeztünk a fonott ikebana edénybe. Hangsúlyozó elemnek egy parányi mohagömböt használtunk.A kompozíciót egy japán tekercsképpel, kakejikuval zártuk, ez volt az első variáció.Második variációként, orchidea fűzért használtunk kakejiku helyett. Kinek melyik tetszik jobban? Ezt csak Ti tudjátok! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése