2013. október 12., szombat

Vörös és Fekete




Bár nem literati - irodalmi stílusú bonsai fáról van szó, sőt általában a bonsai nehezen volna összehozható a XIX. századi francia irodalommal, de a cím mégis tálcán kínálta magát.
Ez a Pinus thunbergii - Japán feketefenyő, egy vörös mázatlan bonsai tálba lett ültetve. Első látásra a tál pici és a gyökérnyak túl erős, de valóban így van ez?

Arány, lépték, bonsai méretkategória

A bonsai fák tálba ültetésénél fontos az érzékelhető arányosság a fa és a tál között. Az arányosság azonban lehet kertészeti értelmű és esztétikai értelmű is. Melyiket részesítsük előnyben? Természetesen a kérdés nem csak költői, de szinte értelmetlen. Nem lehet választani a két szempont közül, hiszen ha bonsairól beszélünk mindkét szempont - a kertészeti és az esztétikai is - egyaránt fontos. Általában az arányokra vonatkozó szempontok meg is határozzák a tál méret igényt. Ott válik izgalmassá az arány - tál kérdés, mikor egy kisebb méretkategóriájú fa rendkívül erőteljes - vastag törzzsel és gyökérnyakkal rendelkezik és a méretkategória kínálta tálméretek túl picinek hatnak. A fa és tál együttese ilyenkor aránytalannak hat(hat). Nézzük ezt a konkrét esetet. A bonsai növény magassága 26 cm. Ez már kifu méretkategória. A bonsai tál pedig szintén kifu méretű kaszkád tál. Nagyobb tálban a fa elvesztené a kifu jelleget - annak ellenére - hogy magassága messze nem haladja meg ezt a méretkategóriát.


Fokozza a hatást, hogy a tál lefelé keskenyedik és a lábai sem erőteljes megjelenésűek. Mégis, az összhatás egyensúlyt mutat. A fa optikailag nem borul, kertészeti értelemben pedig a gyökérzónának elegendő a tál belvilágának mérete.
Bár (feltételezzük) sokak nagyobb tálba ültetnék a fát, de ez gyakorlatilag indokolatlan és fölösleges volna. Ha csak benyomásból fogalmazódik meg a nézőben az a gondolat, hogy esetleg pici volna a tál, akkor gyanítható, hogy a látvány pusztán szokatlan.

Szerinted?


2 megjegyzés:

  1. ....talán egy hasonló méretű hatszögletű tálban ....?Szerintem....?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy egészen jó ötlet! Színben? Vörös? Barna? Szürke? Vagy?

      Törlés