2015. március 12., csütörtök

Hello Tillandsia!


Trendi lett Tillandsiát tartani? Trendi lett színes és különleges növényekkel dekorálni lakásunkat? Trendi a kokedama a kusamono és az epifita? Erre lehet keresni a választ és lehet finomabbra és finomabbra artikulálni a kérdést de egy biztos, sosem volt titkolni való ha valaki szép növényekkel veszi körbe magát. Hogy trendi e a dolog, az nem a mi asztalunk....
Maradunk a kaptafánál! Nekünk a szép növény trendi volt, trendi maradt és az is lesz mindig, mert az általunk kedvelt növények évek múlva is szépek és évek múlva még szebb telepeket, még szebbé fejlődött töveket jelentenek.


Tillandsiát a lakásban tartani szinte feltétel nélkül lehet. Ha van fény, van egy kis felület ahová letegyük a növényt vagy felfüggesszük, akkor minden adott. Ezek a növények kevés vízzel érik be. Mivel lassan nőnek és sarjképzéssel szaporodnak méretük majdnem állandónak tekinthető. Térbeli kiterjedésük növekszik csak idővel de az egyes sarjak nagysága nem.

A tillandsiák mindennapos kuriózummá válnak otthonunkban. Virágzásuk folyamata viszonylag hosszú, de a konkrét virágzás viszonylag rövid ideig tart. Ez azt jelenti, hogy a virágzat többnyire kalász növesztéssel veszi kezdetét. A kalász növekedés közben sok esetben feltűnő élénk színt vesz fel és a színes kalászból nyílnak azután az apró virágok. Az apró virágok elnyílása után a színes kalász még hosszú ideig megmarad, még hosszú ideig díszíti a növényi kompozíciót.

Számos tillandsia nem csak a virágzat színeivel hat dekoratív növényi egzotikumként. Legtöbbjük az un. antociánosodási folyamattal - kellő mennyiségű fény esetén - pirosoas, bordós vagy rózsaszínes árnyalatokba vált. Erre a legáltalánosabb példa a Tillandsia ionantha, mely talán a leglátványosabban színeződik el és ezt a színt talán a leghosszabb ideig meg is tartja.

Természetesen nem csak egyszerűen beltéri növényként, szobanövényként tarthatunk tillandsiát. A terráriumok keresett dekorációs eleme, unikálissá avanzsált terráriumi növény is lett a tillandsia. A növényevő hüllők nem tesznek benne kárt, de ha meg is kóstolnák nyugodtak lehetünk a tillandsiák nem mérgezőek számukra.

Tillandsia a kertbe? Mehet. Sőt. A tillandsiák a szabadban nagyon jól érzik magukat.  Ha kint tartjuk őket (ami tavasz végétől az ősz közepe tájáig ajánlott) érdemes félárnyékos, vagy némileg árnyékolt helyet választani. Ilyenkor picit gyakrabban kell öntözni őket, amit jelentős fejlődéssel hálálnak meg.






Nem csak enteriőr dizájn lehet!


A tillandsia - különösen virágzó állapotban - a virágot ajándékba adók egyik kedvelt növénye. Számos esetben keresik azzal a céllal, hogy egy szál vágott virág helyett adják. Az ajándékozottak persze többnyire hölgyek és az ajándékozók vissza - vissza térése arra utal, hogy az ajándékozott hölgyek kedvüket lelték a különleges virágban. Hogy miért egyre népszerűbb tillandsiát adni vágott virág helyett, arra csak sejthetjük a választ. Talán azért, mert a tillandsiák nem cserépben vannak ezért nem cserepes növényt adunk ajándékba - amit elméletileg nem is illene, mert cserepes virágot ajándékozni... Annak ellenére, hogy nem cserepes növényt adunk ajándékba ha tillandsiáról van szó, mégis élő növényt adunk, ami figyelemre méltó szimbolikus értelmet is nyerhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése