2013. február 2., szombat

Akadama akció és vagy frakcioná...

Akadama akció és frakcionáltság; bonsai föld, talaj, vagy agyag?

Akadama mint bonsai föld. Igaz is meg nem is. Föld, de nem talaj? Vagy agyag de nem föld? Bonsai föld (?) Talaj, de nem agyag, vagy föld mint inkább talaj, vagy bonsai föld talaj akadama az agyag... akarom mondani az akadama? Ami biztos, hogy az akadamát biztosan hívhatjuk bonsai ültető közegnek.
Alkalmas a modern bonsai ültető közeg keverékekhez, de alkalmas tisztán használva bonsait (is) ültetni, légbujtani, dugványozni, magvetni, sőt ketoval keverve kiváló segédeszköz lapra, kuramára ültetéshez.


Az akadama akciózott kiszerelései tovább gazdagítják eme bonsai ültető közegben rejlő lehetőségeket. A szemcsenagyság akciói, vagy frakciói, az akadama frakcionáltsága lehetővé teszi a különböző bonsai méretkategóriák szerinti használatot is. Akár nagyobb yamadorik és bonsaiok, prebonsaiok gyökeresedését, gyökérfejlődését is elősegíthetjük a közepes, vagy nagy szemcsenagyságú akadamával.

Az akadama jelenség

Érdekes módon Európában az akadama elsősorban a bonsaiosok közt terjedt el. Csak másodsorban felhasználói a kusamonosok, terraristák, akvaristák az akadamának. Japánban sokkal szélesebb körben használják ki ezt a külszíni fejtéssel kitermelt és hőkezelt steril közeget. Balkonban nevelnek zöldségeket akadamába ültetve, a legkülönfélébb dísznövényeket tartják akadamában, de szinte bármilyen növénynek megfelelő ültető közeg az akadama, ami kedveli vagy bírja a semleges kémhatású ültető közeget. Hosszabb cikkért KATT IDE!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése