2011. november 10., csütörtök

EGY ACER BUERGERIANUM BONSAI A MARCZIKA BONSAI STUDIÓBÓL

Az ősz utolsó hónapjában vagyunk. Ilyenkor már minden lombhullató bonsai megvált részben, vagy egészben leveleitől. A lombtalan bonsai meztelen ágrendszere, igazán különleges látványt nyújt a benne gyönyörködőnek. 
A képen látható bonsai, egy Acer buergerianum, másnéven Háromerű juhar, melynek nem csak nebarija, de ágrendszere is a klasszikus japán bonsai stílusjegyeit viseli magán. Törzse folyamatosan keskenyedik felfelé, ágainak a törzstől való távolsága kellemesen esztétikus arányokban van tartva. A MARCZIKA BONSAI STUDIÓ bonsai kollekcióinak egyike ez az Acer buergerianum. A bonsai kollekcióból való kiemelésének kettős apropója van, egy őszi kiállításra való felkészítés és az őszi, teleltetés előtti rendberakás. A bonsaiok őszi rendberakása indokolt lehet több esetben. Ne felejtsük el, hogy a teleltetés megkezdése, ill. még a tél beállta előtt érdemes megvizsgálni, hogy ültetőközegünk megőrizte e vízáteresztő képességét, tekintettel a bonsai tálra és a gyökérzet védelmére. Az esetleges gazok és Májmohák eltávolításával is a közeg állapotát javítjuk, növelve ezzel is a tálban nevelt fa biztonságos teleltetésének esélyeit.



Bonsai Studiónkba frissen beemelve. Ezen a képen jól láthatjuk az ősz szezonális báját, a lehullott száraz leveleket, melyek akár az irodalmi értelemben vett elmúlást is képesek kifejezni, de az évszakok természetes és egyszerre természethű körforgását is szimbolizálják. A bonsai kultúrában, a bonsai művészet ágaiban egyébként is dogmatikusan jelen van a természet leképzésének filozófiája, annak visszatükrözési igénye. Így nem meglepő, hogy a bonsai kultúra rajongói, fogékonyak a szezonális és rövid ideig tartó különleges vízuális élményekre, melyeket ezen növények képesek újra és újra kiváltani belőlük. 





Aki kedveli a bonsairól lehullott levelek látványát, az tudhatja, hogy ezen szenvedélyének csak rövid ideig érdemes hódolnia. A lehullott leveleket praktikus okokból érdemes még a tél előtt eltávolítani a talaj felszínéről. Érdemes gondolni erre, mert a lehullott levelek alatt téli búvóhelyet keresnek és találnak a különböző kártevők és kórokozók. A kártevők levélre helyezett tojásai, petéi könnyedén áttelelnek és tavasszal máris megkezdik kártékony ténykedéseiket bonsaiunk friss hajtásain.
Elsőként a még fennmaradt, de már elszáradt leveleket távolítjuk el. Olyan esetben, mikor a lombkorona sűrűsége, sűrű ágrendszere nem teszi lehetővé, hogy kézzel benyúljunk a levelekért, használhatunk csipeszt a korona kitisztításához. Aprólékos és időigényes is lehet ez a munka, de az eredmény minden esetben kárpótolja a gondos bonsaikertészt. Következő lépésben, egy egyszerű bonsai seprűvel könnyedén leseperjük a talajfelszínen összegyűlt leveleket.


A levelek eltávolítása után, átláthatóvá válik a talajfelszín. Egy csipesz segítségével, az apró gazokat finoman kihúzzuk az ültető közegből, ügyelve arra, hogy ne szakadjon be az eltávolítandó növény gyökere. Ezután a bonsai törzsét, a bonsai gyökérnyakát egy kis kefével megtisztítjuk a felesleges, rendszeres bonsai öntözéstől kialakult moháktól és elkoszolódásoktól.


Bonsai kiállításra, csak tiszta, rendezett és egészséges bonsait illik vinni. A növény körültekintő tisztításán már túlvagyunk, sőt az ágrendszer és ágszintek finom igazításait is elvégeztük, megfelelő bonsai szerszámokkal. Moházás előtt, a talajfelszínt felfrissítjük shohin akadamával, majd termesztett mohát használva hozzuk kiállításhoz méltó állapotba a bonsai talajfelszínét.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése