2011. november 29., kedd

SHOHIN BONSAI - ŐSZBŐL A TÉLBE

A MARCZIKA BONSAI STUDIÓBAN, a bonsai fák gondozása közben gyakran kerülnek sorra a shohin méretű fák. Mindig egy üde, könnyed színfoltja a napnak, ha ezekkel a kis méretű bonsaiokkal kell foglalatoskodni. Különösen szeretjük ezt a méret kategóriát is a bonsaiok közt, így nagy örömmel töltött el bennünket minden alakalommal, ha bonsai kiállításon is megjelenhettek shohin bonsaiaink. Kertészetünkben szép számmal akadnak shohin bonsaiok és shohin bonsai kialakítására alkalmas alapanyagok, shohin előanyagok.


A shohin bonsai sokoldalúsága

A méltán közkedvelt shohin bonsai, egy különleges szegmense a bonsai kultúrának. Azt is mondhatjuk, hogy a bonsai művészet koncentrált megjelenését reprezentálja egy - egy kiállításon és magába olvaszt minden szépséget, ami ebben a léptékben bonsaijal kifejezhető. Shohin bonsai gyűjtők, rajongók tartják életben ezt a műfajt, de majd minden bonsai kertész gyűjteményében fellelhető legalább egy shohin kategóriájú tálban nevelt fa. A shohin bonsai varázsa abban lehet, hogy nem csak egy egyszerű méretkategóriaként jelenik meg a bonsai sokszor titokzatos világában, hanem nagybetűs műfajt alkotva, az európai shohin bonsai kertészek közt, egy jóértelemben vett szubkultúrává tudott válni. A shohin bonsai térhódítását nem csak maga a műfaj frappáns és léptékéből adódó meghökkentősége vívhatta ki valószínüleg. Ha arra gondolunk, hogy a kifejezetten nagy méretű bonsaiok, bonsai kiállításon való megjelenéséhez a kiállítási egység hangsúlyozó elemeként kifejezetten elegáns és exclusive hatást tudunk kelteni egy jól megválasztott shohin bonsaijal, akkor máris érthetőbb, hogy ez a sokoldalú műfaj miért egyre népszerűbb és népszerűbb a bonsai kertészek közt. 
A műfaj sokoldalúsága részben abban rejlik, hogy a shohin önálló kiállítási egységben is megállja a helyét. A shohin kompozícióban, shohin állványon is megállja a helyét. A shohin hangsúlyozó növényként is nagy szerepet játszik, mivel a kiállítási egység főnövénye és a shohin mint hangsúlyozó elem, kifejezetten erősítik egymás hatását a kompozíción belül. 

Kis tálban kicsi fa

A bonsaiok esetében, a tál és a fa együttese  harmóniát kell alkosson. Ezt a harmóniát a tál választás esetén úgy igyekszik a bonsaikertész teljesíteni, hogy nem választ túl harsány bonsai tálat a fához. Teszi mindezt azért, mert nem szerencsés, ha a bonsai tál elvonja a figyelmet a beleültetett fáról. A shohin bonsai esetében ez az íratlan szabály azonban oldottabbnak látszik. Gyakran láthatunk olyan shohin bonsait, mely élénk színű, vagy többszínű mázzal bevont tálba van ültetve. A shohin mint műfaj, léptékénél fogva elnézőbb a tál választásnál, hiszen egy lombhullató bonsainak kifejezetten előnyére válhat egy - egy akár harsányabb színű mázas bonsai tál. A lombhullató shohin bonsaiok közül külön kiemelendők a látványosan virágzó fák (pl.: Potentilla, Crataegus, Callicarpa, Rhododendron, Prunus, Chaenomeles, Malus, stb...), melyekhez bátran választhatunk akár erős színeket, például sárgát, narancs színűt, kékeket, világos zöldeket, akár vöröset. Arra persze érdemes gondolni, hogy a virág és az esetlegesen fennhagyott termés színe milyen hangulatot alkot a tál színével. A virágzattal megegyező színű shohin bonsai tál választása nem feltétlenül mutat jól. 
Míg a lombhullató shohin bonsaiok esetében a tál színének választása picit oldottabb, picit kötetlenebb mint nagyobb méretkategóriák esetében, addig a shohin fenyők és shohin borókák esetében a tál színének megválasztása már kötöttebbnek tűnik. Ennek az az oka, hogy a borókáknak, fenyő féléknek kis méretben sem válik előnyére az intenzív színű mázas bonsai tál. Maradnak tehát a földszínek, lehetőleg máz nélkül, vagy matt mázzal.


Ulmus és Callicarpa

Ez a két shohin bonsai a MARCZIKA BONSAI STUDIÓ bonsai kertészetében található. Őszi bonsai teleltetésre való felkészítésükről mutatjuk be ezeket a képeket.
A shohin bonsaiok teleltetése legalább annyira kényes kérdés, mint a nyári kánikulában való optimális ellátása a növénynek. A shohin bonsaiok legtöbb problémájának forrása, a kisméretű földlabda. Nem megfelelő gondozás - tartás esetén, könnyen legyengíthetjük növényünket, vagy akár kritikus állapotba hozhatjuk, sőt el is veszíthetjük. A problémák megelőzése kiemelt figyelmet érdemel ezen műfaj esetében, hiszen a növény leszűkített élettere miatt kevés időnk marad a beavatkozásra probléma esetén. A shohin szerelmeseit ez persze cseppet sem riasztja vissza. Számos praktika létezik tartásuk megkönnyítésére és számos lehetőség ismert arra nézve, hogy hosszútávon tarthassunk shohint.
A nyáron rendszeresen öntözött és megfelelően tartott shohin bonsai, őszre már igényelhet beavatkozásokat a biztonságos teleltetés biztosításának érdekében. Az egyébként is kisméretű földlabda kihasználhatóságát csökkentik a bonsai körül megtelepedő gazok és fűfélék, melyek kiterjedt hajszálgyökér rendszere csökkenti a közeg vízáteresztő képességét, minek következtében megjelenik a májmoha. A májmoha megjelenése befülledő, túl nedves, rothadó gyökérzetet eredményez, mely télen tartósan átfagyva akár a növény végét is jelentheti. Éppen ezért, a nem kívánatos gazokat, piszkokat, kérgen megtelepedő mohákat még a teleltetés előtt távolítsuk el. Ez nem csak fontos, de praktikus is. Fontos, mert a növény igényli és praktikus, mert tavasszal (mikor a legtöbb teendő van a bonsaiokkal) kevesebb dolgunk lesz a növénnyel.Ez az Ulmus parvifolia 'Corticosa' 19 cm magas. Fehér tokoname bonsai tálban van. A fehér mázas tál, a szépen parásodott kéregre tereli a figyelmet, kihangsúlyozva a lombtalan koronát. A tál kellemes harmóniát alkot a nyári zöld lombkoronával és az őszi sárgult levelű lombkoronával egyaránt.
Ennek a bonsainak a stílusa nehezen meghatározható. Magán viseli ugyan a hokidachi, a moyogi és a sumo stílusok egyes jegyeit, de egyik stílust sem fejezi ki valójában. Nagy értéke ezzel szemben a növénynek, az a gyökérnyak, mely szinte kitölti a tál teljes területét, alig hagyva a szemnek üres teret a talajfelszínből. Igazán sikeresen kelti koros fa hatását ez a shohin. Ágrendszere kialakultnak mondható, teljesen kompakt lombkoronát képes alkotni kihajtott állapotban. 

Miután megtisztítottuk a törzset és a gyökérnyakat műanyag sörtéjű bonsai törzstisztító kefével és eltávolítottuk a lehullott leveleket, akkor alaposan megöntözzük a növényt. Ezáltal némileg fellazul a talaj, és könnyebb lesz csipesz segítségével gyökerestül kiemelni a zavaró gyomokat. Ily módon megtisztítottuk a talajfelszínt, javítva ezzel a vízáteresztő képességét a közegnek.

Bonsaiok esetében, az alakítás és a metszés ideális időpontja a tavasz. A lombhullató shohin bonsaiok esetében azonban előfordulhat, hogy bizonyos metszéseket praktikusabb ősszel elvégezni. Erre akkor lehet szükség, ha roppant sűrű lombkoronáról beszélünk. Ebben az esetben ugyanis, előfordulhat, hogy shohin szerszámokkal sem tudunk úgy benyúlni a kívánt helyekre, hogy ne sértenénk meg túl nagy számban az egyébként óvni való rügyeket. Lombos állapotban egy sűrű koronát inkább csak a korona kontúrjának megtartása érdekében metsszük.Miután levágtuk a felesleges fennmaradt drótokat és kitisztítottuk a lombkorona belsejét az apróbb túlnövésektől, leseperhetjük a talajfelszínt még egyszer. Az apróbb igazításokra nem fog érzékenyen reagálni a növény, viszont komolyabb sebeket már nem ejtünk ősszel. Ha a talajfelszín őszi rendbetételekor sokat kell leszedni a közegből, feltétlenül töltsük fel újra a tálat, mivel ez is óvja a gyökereket bizonyos mértékig a tartós hidegben.
Erről a Callicarpa dichotoma (Kínai lilabogyó) bonsairól korábban már tettünk említést egy tavaszi átültetést bemutatva. A képes beszámolóban bemutattuk a shohin bonsai tál helyes felkészítését beültetésre, illetve a gyökérzónát és az átültetés eredményét. A  tavaszi átültetést  követő ősszel, máris van teendő ezzel a shohinnal is. Hasonlóan járunk el ezzel a Callicarpa dichotoma - val is, mint a fentebb említett Ulmus parvifolia 'Corticosa' - val. Az egyedüli különbség abban van, hogy az összeszáradt bogyókat eltávolítjuk, illetve a korábbi metszésekből visszamaradt elszáradt végződéseket precízebben kivágjuk. Ezt korábban azért nem így cselekedtük, mert így kisebb az esélye a túlzott visszaszáradásnak. Most már ezek a kis csonkocskák kiszáradtak és eltávolításuk esetén csak metszfelületet hagyunk a növényen, nem pedig sebet.


Ez a Callicarpa dichotoma egy 15.5 cm magas, moyogi stílusú shohin bonsai. Közkedvelt növény a shohin bonsai rajongók körében. Apró világoslila bogyói miatt tartják többnyire, bár szintén apró lilásrózsaszín virágai sem elhanyagolhatóak, melyek finom eleganciát kölcsönöznek shohin méretben a fa és a tál együttesének.shohinbonsai # shohin bonsai # shohinbonsai # shohin bonsai # shohinbonsai # shohin bonsai # shohinbonsai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése