2013. szeptember 14., szombat

Acer palmatum 'Arakawa' bonsai




Acer és palmatum és Arakawa. Japán és Juhar. Lomb és lombhullató. Lomb és lombkorona. Levél és levélzet. Levél és levélszín. Színek és őszi színek. Lombszín és lombszíneződés. Bon és sai.....  ...akarom mondani Bonsai.  


Az őszi lombhullató bonsaiok egyénisége


A méltán közkedvelt Japán juhar bonsai fák, nem csak lombozatuk színbeli gazdagsága miatt népszerűek. Kedveltek kompakt lombképükért, finom ágrendszerükért, pirosló rügyeikért és világos  - idős korban kifehéredő sima kérgükért. Mint ahogy az lenni szokott, minden alól van kivétel és ez természetesen a Japán juharoknál sincs másképp. Íme egy olyan Japán juhar bonsai, mely elsősorban kérgéért kedvelt, keresett, illetve - annak ellenére, hogy bonsai ritkaságról beszélünk - arról híresült el. Az Acer palmatum 'Arakawa' kérge nem sima, sőt nem is fehér, még idős korban sem. A Japán juharok közt "Ő" a kivétel, hiszen parásodó - ha tetszik - rusztikus kérge igazán egyedülállóvá teszi az Acerek közt. Egy bonsai kertésznek természetes, hogy bonsaiként is nevelhető. Sőt, "felhívás keringőre"!

Természetesen lombszíneződése is igen látványos. Különösen az őszi időszakban produkál látványos színkavalkádot. A kertben hidegedő színek és az 'Arakawa' koloritban gazdag melegsége fantasztikus kontrasztot alkot. Egyszerre áraszt nyugalmat és tartja izgalomban a leveleken megállni képtelen tekintetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése