2013. szeptember 19., csütörtök

Bonsai kiállítás előtt


Tudhatjuk, hogy a fenyő - különösen a Pinus - bonsai fák esetében a bonsai drótozás szinte állandó feladat. Ez elsőre talán picit ijesztőnek tűnhet, de valójában nagyon is hálás "probléma". A Pinus bonsaiok drótozásánál kiemelten fontos arra figyelni, hogy az egyes rügyek / gyertyák felfelé nézzenek, felfelé mutassanak, hogy kellő mennyiségű fényhez jutva kifogástalanul fejlődhessenek. Ennek az "állítgatásnak" van egy olyan - ha tetszik járulékos - előnye, hogy a rügyek tövében sorakozó tűlevelek állása is természetes és kompakt, rendezett képet alkot.





Bonsai kiállítás előtt


Közelegnek az őszi bonsai kiállítások. Ez a bonsai kiállítóknak azt jelenti, hogy a nyár alatt jól fejlődött bonsaiokat picit rendbe kell tenni, fel kell készíteni kiállításra. Fontosak a finom igazítások, hogy a kiállításon az egyes növények a legjobb formájukat mutassák.

Nem csak esztétikai okokból fontos a növények megjelenését "finomra hangolni". A legtöbb esetben az igazán esztétikus megjelenés - a bonsai fogalom mibenlétéből következően - az, ami természetesnek hat. Ami természetesnek hat, az pedig azért hat természetesnek, mert valamilyen mértékig valóban természetes. A természetes megjelenések (például a fent említett rügyállások) pedig a lehető legnagyobb mértékben járulnak hozzá a növény egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez, erőnlétéhez - kondíciójához.



Maga az igazítás, a jó értelemben vett pepecselés, nem csak élvezetes, de esetenként akár időigényesebb lehet mint a bonsai korábbi alakításai. Az eredmény viszont minden fáradozást meghálál. A kiállításra felkészített bonsai az un. kijelzőre helyezve még pompásabb, még szemet gyönyörködtetőbb lesz mint gondolnánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése