2013. szeptember 21., szombat

Bonsai pont a bonsai kijelzőn


"Ott. Ott a pont, pont ott. Pont? Pont és kijelző. Bonsai kijelző és (egy) pont a bonsai kijelzőn." A ritkán (de) használt kifejezés, a "bonsai kijelző"*, a bonsai kiállítási egység megnevezése. A kijelző pontokból áll, így megkülönböztetünk három, öt, stb. pontos kijelzőket - attól függően, hogy a kijelző hány elemből áll.

A bonsai kiállítások egyik sajátos tulajdonsága, hogy szezonálisan tematizálhatóak. Köszönhető ez annak az evidenciának, hogy a kiállított növények, bonsaiok mindig adott évszaknak megfelelő látványt nyújtanak. Tavasszal még csak rügyező bonsai fákat, nyáron teljes lombban lévő bonsai fákat, ősszel őszi színben tobzódó bonsai fákat, télen pedig lombtalan, ágrendszerében megcsodálható bonsai fákat láthatunk bonsai kiállításokon. Ilyenkor ősszel, a bonsai kiállításokra készülők, általában igyekeznek minél színpompásabb bonsai fákkal előrukkolni. A lehetőségek tárháza roppant gazdag, hiszen a páratlan őszi lombszínnel rendelkező növények skálája is terjedelmes. Ilyen növények közé tartozik például az Acer buergerianum, Acer palmatum, Carpinus coreana, Berberis, Larix, Ginkgo biloba, Pseudocydonia, Chaenomeles, Zelkova, és folytathatnánk hosszasan a sort...
Egy-egy bonsai kiállításon gyakori, hogy az egyes bonsaiok kiértékelését a szakavatott bonsai kertészek a bonsai törzse, ágrendszere, stílusa, kidolgozottsága, tálon belűl való elhelyezkedése alapján ítélik meg. Ez így is van rendjén. Nincs is ezzel semmi gond, sőt!
Ezek mellett, azonban még egy pici momentumra érdemes figyelni, a bonsai lombjára, illetve annak állapotára.



Pont a lomb?


Igen, pont a lomb. A bonsai lombkoronája minden esetben figyelmet érdemel. Nem csak azért szeretjük a bonsai lombját, mert kontúrjával és tömegével könnyen szerethető látványt nyújt. Azért is, mert a lombtömeg az éppen aktuális évszak - jelen esetben az ősz - természeti tükre. Mindezek mellett a bonsai lombkoronája, a lomb állapota minden esetben hűen tükrözi a növény állapotát is. Nem csak arra próbálunk utalni, hogy a levél egészséges-e, szép-e, stb. Sokkal inkább arra gondolunk, hogy a bonsai levélmérete, színe, feszessége az, amit a fent említett bonsai értékeléseknél érdemes lehet figyelembe venni. Nem pusztán azért, mert a levélzet picisége, színe, stb az egyes bonsai jellemzők összességét képesek erősíteni, de azért is, mert a lomb állapotából következtethetünk arra, helyesen volt-e a bonsai öntözve, metszve, volt-e lomb metszve, kapott-e elegendő napfényt illetve tápanyagot.
Az utóbbi felsorolás egyes elemei meghatározóak arra nézve, hogy a bonsai pl. egy őszi bonsai kiállításon kiállítható lesz-e és ha igen, akkor lombját tekintve látványos, vagy inkább kevésbé látványos szereplője lesz-e a kiállításnak.
A bonsai lombja akkor a legkifejezőbb, ha a levélméretek picisége, az őszi elszíneződése, tisztasága, feszessége egyszerre vannak jelen.


Az évszakról évszakra történő lombszínváltozás a folyamatos változás, az élet, a körforgás szimbóluma. Erőteljes jellemzője a Japán kultúrának, mely vonás nélkül nem lenne és nem is lehetne teljes a bonsai kultúra. Az őszi bonsai lombkorona egy sajátos tulajdonsága - az elszíneződés mellett - a lombhullás. Ideális esetben, a bonsai kiállítás alatt hullik le a lomb egy része, véletlenszerűen borítva a bonsai kijelzőt apró színes levelekkel. Ez a fajta "spontán bonsai lomb installáció" mindig képes feldobni a látványt. Mindig ad egy kis pluszt, mely melengeti a néző szívét.





* A bonsai kijelző - kifejezés, az angol bonsai display szó nyersfordítása. Bonsai kiállítási egységet jelöl. Elterjedtebb megnevezés azonban a bonsai kiállítási egység.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése